Røde Kors

Røde Kors blev grundlagt af den franske diplomat Henry Dunant i 1863. Under et forsøg på at opsøge den franske kejser, Napoleon d. 3 var Dunant i juli 1859 uden for byen Solfirino, midt på slagmarken.

Der lå døde og sårede i tusindvis, mens sygeplejere og læger ihærdigt prøvede at komme de sårede til hjælp. Dog kunne sygeplejerne og lægerne ikke nå det hele. Dunant glemte helt sit foretagende og begyndte at hjælpe til, han fandt ly i en kirke i nærheden, hvor de fik transporteret alle de tilskadekomne hen. Her kunne lægerne og sygeplejere bedre komme til og patienterne fik hjælp meget hurtigere end de ellers ville.

Herefter fik Dunant øjnene op for hvor vigtigt nødhjælp var, og begyndte straks at kontakte venner og bekendte for at få stablet en organisation på benene. Organisationens opgave skulle være at behandle og tage sig af tilskadekomne efter krig uden at se på om det var deres egne soldater eller ej. Mange bakkede op om ideen og fire år senere var Røde Kors etableret.

I dag har Røde Kors International omkring 13 millioner medlemmer og frivillige. Organisationen har tre gange modtaget Nobels fredspris og arbejder ikke kun med nødhjælp efter krige, men også naturkatastrofer, humanitær hjælp i udviklingslande, uddannelse af fattige børn, hungersnød og håndhævelse af menneskerettighederne.

Det er ikke kun i udlandet at der er brug for hjælp, i Danmark har Røde Kors arrangeretlejr ture for svært stillede børn og der er lektiecaféer og fritidsordninger drevet af Røde Kors i enhver større by i Danmark.
Desuden har Røde Kors genbrugsforretninger i de fleste mindre byer. Overskuddet fra genbrugsforretningerne går til de projekter, som Røde Kors har kørende, men de hjælper også i lokalsamfundet, hvor folk med lav indkomst kan købe billigt tøj i genbrugsforretningerne. Støt Røde Kors - besøg deres onlinebutik

Røde Kors er en upolitisk organisation, men når der er brug for det indgår Røde Kors i forhandlinger om sager der vedrører deres arbejde. På den måde er Røde Kors også med til at få deres budskab igennem på et politisk plan. Organisationen er håndhævere af Geneve konventionerne hvilket giver dem et mandat i FN og EU når der skal tages beslutninger som vedrører Røde Kors.

Hvert år holder Røde Kors en indsamling i Danmark hvor frivillige kan gå fra dør til dør og samle ind. I 2010 blev der slået ny rekord for indsamling med fem millioner kroner, som skulle gå til det tørkeramte Østafrika. Du kan dog altid donere penge til formål, som Røde Kors står for.

Du kan læse mere om Dansk Røde Kors her